Szent István Zarándoklat Szőgyén 2016. június-18

 

IMG_8619Évek óta szervezgetjük Berényi Kornéliávimg001al, (tőle érkezett a meghívás) szőgyéni kapcsolatunkkal az eseményt, de mindig közbejött valami. Kezdetben a Nagyboldogasszony-templom volt plébánosa zárkózott el. Időközben elhunyt!  Nyugodjon békében! Majd 2015-  ben új plébános érkezett Ft. Farkas Zsolt plébános Úr személyében, aki átvette a szőgyéni hívők lelki gondozását, és aki nagy örömmel fogadta a lehetőséget, hogy Ők is találkozhassanak Szent István kardmásolatának érintéses ereklyéjével.

Végül a megbeszélt időpont 2016. június 18-ra a nyitott templomok napjára lett kitűzve.

Közben – pár nappal érkezésünk előtt -, történt egy csoda Szőgyénben.

De olvassuk inkább a sorokat, amelyeket egy Felvidéki újság holnapjáról idézek: ( forrás – felvidék.ma)

“A Szent István ereklyét az elmúlt hetekben találta meg  Zsolt atya, a plébánia széfjének egy kis titkos reteszében, kulcsot kellett hozzá találnia. Az előző plébánosok úgy látszik nem vették észre, és nem is emlékszik senki emberfia az ereklyékre. Latin nyelvű adományozó levelekkel együtt volt mindkettő, a Szent István és a Szent Kereszt is. Még vizsgálják a leveleket.”

Ez a mi nagy szerencsék! Vagy magyarázat az időponttolódásokra?

Tehát a plébános Úr, érkezésünket megelőzően pár nappal, egy titkos rekeszben, talált két ereklyét. Egy Szent István csont –  és egy Szent Kereszt ereklyét.

Így abban a megtiszteltetésben részesülhettünk, hogy jelen lehettük a felfedezett Szent István ereklye első alkalommal való bemutatásán. A szőgyéni hívők így egyszerre két Szent István ereklye – Szent István Csont ereklye  és Szent István kardmásolat – előtt fejezhették ki tiszteletüket.
Azonban az ereklye tisztelet és érintés előtt, történt még valami.
Javában folyt már a szentmise, amikor felmerült bennem a gondolat, hogy túl a Szent István zarándoklat tízedik esztendején és több mint tizenötezer kilométer megtételén, meg kellene erősíteni a 2005-s ereklyeérintést, amit azon nyomban, ahogy a liturgia alkalmat adott rá ki is eszközöltem.IMG_0051-1
Mi, akik ott voltunk, Szőgyén csodáját hosszú ideig hordozzuk majd magunkkal további utunkon.
A szentmise befejezését követően és az  ereklye tisztelet előtt, fent az oltárnál a plébános Úrral, a jelenlévő lovagtársaim gyűrűjében összeérintettük a két ereklyét.

És itt idéznék szintén egy részletet a felvidéki újságból (forrás – felvidek.ma)

“A Lovagrend tagjainak elmondása szerint, a szőgyéni templom a második olyan hely volt, amikor az általuk őrzött kard, Szent István ereklyével egyszerre volt jelen Isten házában. Ezt a rendkívüli alkalmat kihasználva a két Szent István örökségét őrző kegytárgyat összeérintették, ami ez által növelte mindkettő eszmei értékét.”

A plébános atya tájékoztatása szerint még ebben az esztendőben be lesz mutatva a másik frissen talált ereklye is, Szentkereszt fölmagasztalásának ünnepén.

Bízom benne, hogy rendtársaim nagyszámban képviselik Rendünket azon az eseményen is.

Én ígéretet tettem, hogy ott leszek,  szóbeli meghívást már kaptunk.

 

Hodruszky Róbert CSR

unnamed

unnamed

IMG_8623Comments are closed.