Örök nyugalomba helyezték DR. Oloffson Károly Placid O.S.B. atya hamvait

Örök nyugalomba helyezték  DR. Oloffson Károly Placid O.S.B. atya hamvait Pannonhalmán a rend Boldogasszony-Kápolna Kriptájában.

PLACID2-SmallSzentmisén vettek búcsút Olofsson Károly Placid bencés atyától február 3-án Pannonhalmán szerzetestársai, hívei, tanítványai és barátai. A temetésen Várszegi Asztrik főapát megáldotta és a keresztség vizével hintette meg az urnát. Búcsúbeszédében Placid atya évszázadot átfogó, tanúságtevő életéért adott hálát – számolt be a Magyar Kurír pénteken.

 „Placid atya már régóta a legidősebb rendtársunk volt, az az ember, aki mögött már fiatalon is gazdag múlt állt, és egyre gazdagodó élete a jövőre mutatott. Teljes személyiségében Isten jövője felé mutatott” – mondta szentbeszédében Pintér Ambrus szerzetes, aki felidézte azt, amikor Olofsson Placidot elhurcolták a kommunizmus idején: „Akkor emberi szemmel nézve véget ért az élete. De ő Isten kezében tudta magát, és ezért tudott reményt adni a kétségbeesett embereknek, évtizedeken át tudta erősíteni őket a hitben” – mondta a szónok.

„Véget ért az emberi múlt, elkezdődött Placid atya örök élete Isten végtelen jövőjében. Isten mindenkinek végtelencapture-20170208-131954 jövőt szán, ebből legyenek gazdagok a jelen napjai” – buzdított szentbeszédét zárva.

Várszegi Asztrik főapát búcsúbeszédében Placid atya évszázadot átfogó, tanúságtevő életéért adott hálát. „Sokat kell megköszönnünk – fogalmazott a főapát –, azt a kegyelmet is, hogy Placid atyának nemcsak a hit ajándéka adatott meg, hanem az is, hogy szenvedjen Krisztusért. Ez a szenvedés nem haladta meg erejét, mert mellette állt Isten.”

A főapát Isten bocsánatát kérte, hogy Placid atya szabadulásakor a rendi közösség nem tudta visszafogadni őt Pannonhalmára. „Ezt külső befolyásra tettük, mégis a gyengeség jele volt” – fogalmazott.

A szentmise végén a Salve Regina elhangzása után a közösség végső búcsút vett a rendtárstól, és csendben, imádkozva kísérte utolsó útjára Placid atyát a Boldogasszony-kápolnához, a bencések nyughelyére.

Oloffson Károly Placid OSB életének 101., szerzetességének 84., áldozópapságának 78. évében, a betegek szentségével megerősítve, 2017. január 15-én hunyt el.
forrás: hiradó.hu

A búcsúztatón négy rendtársunk volt jelen!

unnamedforrás: Bónum TV

 Comments are closed.