“…kilépett a bárkából…”

Kispapként pár évvel ezelőtt, amikor Ft. Szakály József szabadkai főesperes, plébános atya – aki akkor már rendtársunk volt – elhozta Ákost a Lovagrend egyik eseményére, úgy mutatta be, mint egy nagyon jó és szép énekhangú kispapot. Már akkor kitűnt közvetlenségével és szerénységével. Ugyanezeket mondták róla kispap társai is egy Mindszenty emlékmise utáni, a Szent Adalbert központ folyosói beszélgetésén. Mi akkor ezt már tudtuk róla, hisz a rendi eseményen ezt bebizonyította. De erre nyilvánosan is lehetősége volt tavaly, 2019. augusztus 20-án, amikor a Bíboros atya mellett szolgált. A Rend jelen volt és követte életútját a továbbiakban is, hisz 2019. elején jelentkezett a Szent István Lovagrendbe. A Msgr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök által celebrált diakónus – és papi szentelésén is rendi delegáció vett részt.
Felszentelés után, Ákos atya akinek választott jelmondata, „…kilépett a bárkából és elindult Jézus felé a vízen“ (Mt 14,29), ezeket a szavakat mondta: „Én hiszek abban, hogy Jézus megváltott minket, hogy Jézus azért jött most karácsonykor, amit ünneplünk, azért jött ide a földre, hogy megváltson minket, és megmutassa nekünk azt, hogy előkészítette az utat, ami fölvezet bennünket a mennyországba és az örök életbe. És hogy ez a földi élet bármennyire pozitív, negatív, bármennyire könnyű vagy nehéz, csak egy átmeneti állapot.”
Majd eljött az a pillanat, amikor szülőfalujában, Zentegunarason, január 5-én, karácsony 2. vasárnapján, vízkereszt vigíliáján, mint magyarkanizsai káplán, a délutáni órákban újmisét mutatott be a teljesen megtelt Isteni Megváltó plébániatemplomban. Ft. Baráth Gábor atya a templom bejáratánál megáldotta Ákos atya új miseruháját, Édesanyja pedig az ünnepélyesen bevonuló papfiát, és feladta rá az új miseruhát. Az újmise ünnepi szónoka Ft. Világos Miklós atya volt, az óbecsei Árpád-házi Szent Margit Plébánia plébánosa, aki beszédében kifejezte, hogy az újmisés jó Pásztora legyen a rábízottaknak. Az ünnepi szentmise újmisés áldással zárult.
Az örömteli eseményen több tagú rendi delegáció vett részt.

unnamed

[metaslider id=”9951″]

 

 Comments are closed.